Χρήσεις γης

Αγροί που άλλαξαν μορφή - Λύση στην αδικία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Έγινε με επιτυχία η Ημερίδα, που διοργάνωσε η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση, για τους δασωθέντες αγρούς με τίτλο «Αγροί που άλλαξαν μορφή - Λύση στην αδικία».
Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη 19 Μαρτίου στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών. Ήταν και μια συμβολή και στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας.
Οι 3 κύριοι εισηγητές, αλλά και οι παρεμβάσεις που έγιναν, ανέλυσαν σε πολύ καλό βαθμό το πρόβλημα και προτάθηκαν λύσεις.

Δ/νση Δασών Ξάνθης: Υλοποίηση διαδικτυακής εφαρμογής διαχείρισης δασικών δεδομένων

Η Διεύθυνση Δασών Ξάνθης στα πλαίσια του προγράμματος LIFE14 CCM/IT/000905 «FoResMit» «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΙΑ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ», που διενεργείται σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αντίστοιχους φορείς της Φλωρεντίας της Ιταλίας, υλοποίησε, μέσω της Δράσης C2 THINNING INTERVENTION του έργου, το σχεδιασμό και ανάπτυξη πρότυπης δυναμικής διαδικτυακής εφαρμογής για δασοδιαχειριστικά δεδομένα του δημόσιου δάσους «Γέρακα – Ξάνθης – Κιμμερίων».

«Καταπατήσεις στο Ποικίλον», άρθρο του δήμαρχου Πετρούπολης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο πρόβλημα των διεκδικήσεων έκτασης στο Ποικίλον Όρος από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας και τις ενέργειες των Δήμων Πετρούπολης, Περιστερίου και Χαϊδαρίου, αναφέρεται σε άρθρο του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο, για την ιστοσελίδα ΟΤΑ (http://www.praktoreio-ota.gr/) ο δήμαρχος Πετρούπολης Ευάγγελος Σίμος.

Οι πολίτες αξιολογούν τα αστικά πάρκα

Παρότι σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρείται έλλειψη χώρων πρασίνου, σχεδόν σε κάθε γειτονιά μπορούμε να εντοπίσουμε ένα πάρκο. Γι’ αυτό τους τελευταίους μήνες η WWF έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής των χώρων πρασίνου στα αστικά κέντρα όλης της Ελλάδας.

Οι θησαυροί της ελληνικής φύσης στο έλεος «αρπακτικών»

Είμαστε στην καρδιά της άνοιξης και μια βόλτα στα μονοπάτια της φύσης επιβάλλεται. Λουλούδια παντού, τόσο πολλά, που «δεν θα λείψουν αν μαζέψω ένα μπουκέτο για το σπίτι», σκέφτεστε.

Πώς θα γίνει η νομιμοποίηση οικισμών μέσα σε δάση

Της Μαριάννας Τζάννε
Με ρύθμιση για τους οικισμούς μέσα σε δάση θα συνοδευτεί το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες που θα δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, εκτός απροόπτου, μέσα στην εβδομάδα.
Στόχος είναι να απεμπλακεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών που παραμένει επί χρόνια βαλτωμένη και να ξεκαθαρίσει για τους πολίτες τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό, κάτι που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία της χώρας.

ΣΤΕ: Επαναδιατύπωση βασικών άρθρων του σχεδίου Π.Δ. για τον χαρακτηρισμό εκτάσεων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέκλεισε -όσο είναι εφικτό- την καταπάτηση δασικών εκτάσεων, καθώς αναδιατύπωσε βασικά άρθρα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με τα οποία προσδιορίζονται τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσους ή δασικής, σύμφωνα με το δασικό νόμο 998/1979.

Τα δάση που …φύτρωσαν στον κάμπο

Από το 1992 μέχρι και σήμερα, 50.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων έγιναν δάση, απ’ τα χωριά του κάμπου του νομού Λάρισας, τα Φάρσαλα μέχρι την Καλλιπεύκη και τον Πυργετό, περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας.

Σελίδες