Κλιματική αλλαγή

IPCC Έκθεση για το κλίμα

Καμπανάκι κινδύνου για την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης σήμαναν οι σημαντικότεροι ειδικοί επί των κλιματικών αλλαγών βάζοντας το όριο στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και όχι στους 2 βαθμούς Κελσίου όπως είχε κάνει η σύνοδος των Παρισίων (COP21) πριν από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς από τη διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που εξέτασαν περισσότερες από 6.000 μελέτες, ο μισός βαθμός Κελσίου θα προκαλέσει τεράστια διαφορά.

15.000 επιστήμονες προειδοποιούν για την καταστροφή του πλανήτη

«Η ανθρωπότητα δεν πράττει όσα θα όφειλε να κάνει επειγόντως για τη διάσωση της βιόσφαιρας που απειλείται» τονίζουν οι επιστήμονες

Η ελληνική ρίγανη μπορεί να σώσει τον πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή

Η ρίγανη, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αρτυματικά φυτά της ελληνικής κουζίνας με υπέροχο άρωμα και τεράστια διατροφική αξία, ίσως αποτελέσει ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα δέντρα προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα δέντρα που εγκλιματίζονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες αύξησαν την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα κατά ένα πολύ μικρότερο ποσό από ό,τι τα δέντρα που εκτέθηκαν μόνο σε βραχυπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας.

Ώρα της Γης 2016 – Έσβησαν τα φώτα του πλανήτη

Τα φώτα του Παρθενώνα έσβησαν στις 8:30 το βράδυ για μία ώρα, όπως και σε δεκάδες άλλα μνημεία και αξιοθέατα σε 170 χώρες, για να δώσουν το μήνυμα της προστασίας του πλανήτη και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Γαλλία: Τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών σε 1.000 χιλιόμετρα δρόμου

Η κυβέρνηση της Γαλλίας σκοπεύει να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά πάνελ πάνω σε χίλια χιλιόμετρα δρόμου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, παρέχοντας ενέργεια σε εκατομμύρια ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργός Οικολογίας και Ενέργειας της χώρας.

Ολοένα και πιο αργή η περιστροφή της Γης λόγω κλιματικής αλλαγής

Μια νέα ενδιαφέρουσα ανατροπή και προσέγγιση σχετικά με τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, φέρνει στην επιφάνεια μια νέα μελέτη του Χάρβαρντ, στην οποία επισημαίνεται πως, καθώς οι πάγοι λιώνουν, η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται, κάτι που κάνει τις μέρες να διαρκούν λίγο περισσότερο.

Απώλεια του 1/3 της καλλιεργήσιμης Γης από διάβρωση και ρύπανση του εδάφους

Η διάβρωση και η ρύπανση του εδάφους έχουν οδηγήσει σε απώλεια του ενός τρίτου περίπου της καλλιεργήσιμης γης στον πλανήτη κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, που παρουσιάσθηκαν στη σύνοδο του Παρισιού για το κλίμα.

Στο «και πέντε» το πλανητικό ρολόι του κλίματος

Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (από τις 30 Νοεμβρίου) έχει αρχίσει, αλλά στην πραγματικότητα το πλανητικό ρολόι του κλίματος ήδη δείχνει «και πέντε», με ό,τι αυτό σημαίνει. Δύο νέα στοιχεία ήρθαν να προστεθούν στα ήδη ανησυχητικά δεδομένα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα έφτασαν ήδη τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), δηλαδή σε πολύ υψηλότερο σημείο από τα 280 ppm, που υπολογίζονταν την προβιομηχανική εποχή.

Σελίδες