Ελληνικά δάση και Κλιματική αλλαγή, εξελίξεις και προσαρμογή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2014 στο ξενοδοχείο Αμαλία στο Σύνταγμα η εκδήλωση με θέμα "Ελληνικά δάση και Κλιματική αλλαγή" - εξελίξεις και προσαρμογή. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η εταιρεία ΥΛΗ - Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών και η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη.

Στην αρχή της εκδήλωσης υπήρξε χαιρετισμός εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φ.Π. από τον κ. Βακάλη Δημήτρη και εκ μέρους των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης.

Στην συνέχεια ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία από τον Δρ Δημήτριο Λάλα, Καθηγητή Πανεπιστημίου, τ. Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στη συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση της Δρ Καλλιόπης Ραδόγλου, Καθηγήτρια Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής στα Δασικά Οικοσυστήματα. Προτεινόμενα Διαχειριστικά Μέτρα για την Ενίσχυση της Προσαρμογής τους». Το λόγο μετά πήρε ο Θέμης Αδαμόπουλος εκ μέρους της ΥΛΗ - Διαχείριση & Προστασία Περιβάλλοντος όπου ανέπτηξε το ζήτημα «Η απογραφή δασών ως εργαλείο σχεδιασμού μέτρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Ακολούθησε η εισήγηση του Δρ Παναγιώτη Μιχόπουλου, Ερευνητή ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον οργανικό άνθρακα των δασικών εδαφών». Τον κύκλο των παρουσιάσεων έκλεισε ο Δρ Παναγιώτης Τρίγκας, Λέκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που ανέπτυξε τον ρόλο των καταφυγίων στη διατήρηση της δασικής χλωρίδας και βλάστησης υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής.

Στην συνέχεια ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με συζήτηση και διατύπωση συμπερασμάτων από την ημερίδα. Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν ο κ. Βακάλης εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φ.Π., ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, Συντονιστής εκστρατειών της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, η κα Εύη Κορακάκη, Υπεύθυνη Δασικού Προγράμματος του WWF – Ελλάς, η κα. Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Θεμάτων Περιβαλλοντικής Πολιτικής Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και π κ. Νίκος Πάγκας, Εκπρόσωπος Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών. Την συζήτηση συντόνιζε εκ μέρους της Ευώνυμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης ο Σάκης Κουρουζίδης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και κάλυψε η εκπομπή Eco News της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ από την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό video.

Παρακάτω επίσης μπορείτε να δείτε τις εικόνες από την εκδήλωση και να κατεβάσετε τις περιλήψεις των παρουσιάσεων των εισηγητών.

«2014 Ελληνικά Δάση και Κλιματική Αλλαγή / Εξέλιξη -- Προσαρμογή»